FAQ

Zašto moj vid slabi?

Mogu postojati brojni razlozi slabljenja vida.

Godine, genetika, stil života, svjetlosni uvjeti u kojima se svakodnevno nalazite, izloženost štetnom svjetlu….Neki od razloga mogu se poboljšati odabirom odgovarajućih naočala, naočalnih leća s vašom dioptrijom i kvalitetnih dorada.

Kada ću doznati rezultat pregleda?

Uglavnom odmah nakon pregleda, ali stručna osoba će vas obavijestiti ukoliko je potrebno duže vrijeme.

Koliko često treba ići na pregled vida?

Preporuka je da se na pregled ide svake 2 godine.

Trebam li se pripremiti za pregled?

Stručna osoba će vas obavijestiti ukoliko treba dodatne informacije.

 

Koliko dugo traje pregled?

Standardni pregled traje između 30 – 60 minuta.

Gdje trebam ići na pregled vida?

Provjeru vida možete obaviti  optici u kojoj se vrše provjere vida, specijaliziranim poliklinikama ili bolnicama.

Kada dijete treba prvi put odvesti na pregled vida?

Dječje oči bi trebalo pregledati u nekoliko faza njihovog rasta. Prvo testiranje može se obaviti unutar 72 sata od rođenja, između 6-8 tjedna starosti, zatim 1-2 godine i 4-5 godine života. Iako vid vašeg djeteta djeluje u redu preporuča se pregled kada dijete dođe u školsku dob. Ukoliko ste zabrinuti za vid svog djeteta ili imate nedoumice, preporučamo da se dogovorite za pregled kod stručne osobe.

Što su jednojakosne naočalne leće?

To su naočalne leće koje korigiraju dalekovidnost ili kratkovidnost.

Što su progresivne naočalne leće?

To su naočalne leće koje korigiraju vid na daljinu, blizinu i sve između.

Što znači izraz - dalekovidan?

Dalekovidnost utječe na vid na blizinu. To znači da jasno možete vidjeti objekte koji se nalaze na većoj udaljenosti ali su vam predmeti koji se nalaze u neposrednoj blizini mutni ili van fokusa. 

Što znači izraz -kratkovidan?

Kratkovidnost utječe na gledanje objekata koji se nalaze u daljini. To znači da jasno vidite objekte koji se nalaze u vašoj neposrednoj blizini ali sve što se nalazi na većoj udaljenosti od vas je mutno ili van fokusa. 

Što znači vid 6/6?

6/6 vid je izraz koji se koristi za definiciju jasnoće odnosno oštrine vida mjerene na udaljenosti od 6 metara. To znači da ste u mogućnosti pročitati slova određene veličine na udaljenosti od 6 metara što odrasla osoba s normalnim vidom može. Isto se odnosi i  na izraz 20/20 vid samo što je u ovom slučaju riječ o mjernoj jedinici -stopa.  

Što da radim ako imam duplu sliku?

Dupla slika znači da kada gledate objekt, slika se prikazuje dvostruko. Razlog može biti u jednom oku ili u oba. Ako imate ovaj problem, obavezno posjetite stručnu osobu koja će ustanoviti dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman.

Imam nešto u oku, što da radim?

Ne trljajte oči, koristite pamučni tampon ili pincetu za odstranjivanje predmeta iz oka. Najprije operite ruke, a ako nosite kontaktne leće, izvadite ih.Široko otvorite oko i u ogledalu potražite predmet u oku. Ukoliko na prvi pogled ne uočavate ništa, povucite donju vjeđu prema dolje kako bi uočili predmet, a zatim gornju vjeđu prema gore, cijeli proces radite gledajući se u ogledalo. Ukoliko je riječ o česticama prašine, pijeska, šminke…postoji nekoliko načina da ih izvadite. 

Ako se čestica nalazi ispod gornje vjeđe, nježno potegnite gornju vjeđu preko oka i na taj način odstranite predmet. Ukoliko se čestica nalazi ispod donje vjeđe, povucite donju vjeđu prema van tako da vidite što se nalazi ispod nje. Predmet koji vam smeta uklonite pomoću pamučne gaze. Budite pažljivi i nježni. Za odstranjivanje prljavštine možete koristiti i specijalne otopine namijenjene za čišćenje oka. Ukoliko je oko bilo u dodiru s agresivnim kemikalijama, ozlijedili ste oko oštrim predmetom, krvari, ne možete odstraniti predmet ili i dalje osjećate smetnju, odmah potražite medicinsku pomoć. 

Kako se prikazuje dioptrija na receptu?

Dioptrija se obično zapisuje u tabeli, gdje je posebno zapisana dioptrija desnog i lijevog oka, dodatni podaci te preporuka leća za korekciju vida.

Što je astigmatizam?

Prednja površina prosječnog oka je sferna, kao nogometna lopta. Osobe s astigmatizmom imaju površinu oka čiji je oblik usporediv s ragbi loptom. To znači da slika koja se stvara u pozadini oka nije oštra.

Hoće li nošenje naočala oslabiti moj vid?

Dioptrija će napredovati bez obzira nosite li naočale ili ne ali nošenje naočala će vam pomoći da vidite bolje. Kada odrasla osoba nosi naočale s pogrešnom dioptrijom to može uzrokovati glavobolju i naprezanje očiju ali to neće uzrokovati promjenu dioptrije. Kod djece, nošenje naočala s pogrešnom dioptrijom može uzrokovati brži napredak miopije.