O vidu - općenito

 

​​O zdravom vidu


Važno je razumjeti kako oči funkcioniraju zato što to znanje pomaže da zadržite dobar vid danas ali i u budućnosti. Ovdje ćete pronaći informacije o tome kako funkcioniraju oči, zdravlje oka i naočale. Nastojimo sve potrebne informacije prenijeti na jednostavan način, s puno ilustracija i temeljito tako da su lako razumljive.

Odvojite malo vremena kako bi razumjeli na koji način funkcionira vid i kako ga održati zdravim.​

Ljudsko oko je organ koji nam daje vid.

Ljudsko oko  je organ koji nam daje osjet svjetla, dopuštajući nam da naučimo više o svijetu koji nas okružuje, više od bilo kojeg drugog od pet osjetila. Koristimo naše oči u gotovo svemu što radimo, bilo da čitamo, radimo, gledamo televiziju, pišemo, vozimo  i bezbroj drugih aktivnosti.

Vid je najdragocjenije osjetilo od pet kojih imamo i mnogi ljudi se boje sljepila više od ikojeg drugog gubitka osjeta. Oko nam omogućava da vidimo i prepoznajemo oblike, boje i dimenzije objekata oko nas pomoću svjetla koje se odbija od njih.

Oko mi​jenja svjetlosne zrake u elektirčne impulse koje potom šalje u mozak. Mozak ih interpretira u sliku. Očna jabučica nalazi se u zaštičenoj konusnoj duplji u lubanji koja se zove očna šupljina i iznosi otprilike 2,54 cm u promjeru. Očna šupljina okružena je mekanom, debljom ovojnicom koja štiti oko i omogućava lako okretanje. Šest mišića regulira pokrete oka. Među najvažnijim djelovima oka su šarenica, rožnica, očna leća, mrežnica, očna sluznica, žuta pjega i očni živac.


 

​Percepcija svjetla


Ljudsko oko sastavljeno je od puno djelova koji usklađenim radom pretvaraju zraku svjetlosti koja prolazi kroz zjenicu u informaciju koju vaš mozak potom može interpretirati. Svjetlosna zraka putuje i odbija se od objekta prije nego što stigne do zjenice, to određuje boje i svjetlost koju vaš mozak opaža. Zahvaljujući ovom kompliciranom procesu zapažamo tanke snopove elektromagnetskog spektra koje zovemo vidljivim svjetlom i svjesni smo onoga što nas okružuje.

 

Kako oko fokusira

Na krajnjem stražnjem dijelu oka nalazi se zaobljen i na svjetlo osjetljiv dio koji se naziva mrežnica. Mrežnica osjeća svjetlosne zrake i ponaša se kao prenositelj poruka u mozak. Mozak zaprimljene informacije pretvara u sliku. 

Tri stvari se događaju kada gledate u nešto:

1- Slika se reže kako bi stala u mrežnicu

2- Raspršene zrake svjetlosti se fokusiraju na mrežnici

3- Slika se savija kako bi pristla uz zakrivljenu mrežnicu

Oštrina vida

Oštrina vida odnosi se na jasnoću vida: to je mjerilo kako dobro osoba vidi. Snellen-ov test obično se koristi za mjerenje oštrine vida. Testom se određuje koliko detalja osoba može razlikovati na standardnom predlošku za slova, kada je na 6 m udaljenosti.

​Neko s 6/6 vidom može razlikovati isti stupanj detalja na 6 metara kao i standardni promatrač na 6 metara. 6/6 ne znači savršen vid kao što je i moguće vidjeti bolje od 6/6. Što su proporcionalno manja slova pri dnu vizuala oštrija, bolja je oštrina vida. 

 

​ 

Loading...

ADRESA

ONLINE SERVIS